Tırmanış bisikleti nedir?
Fransa, İtalya ve İspanya Turu gibi WorldTour kategorisinde yol yarışı koşan takımlar iki farklı bisiklet geometrisi kullanırlar; Tırmanış ve Aero. Kimin hangi geometriye sahip bisikletle yarışacağı yarışçının anatomik özelliklerinin bir sonucu olarak belirlenir. Uzun ve dik yokuşlar içeren etapları hedefleyen Simon Yates gibi genel klasmancılar tırmanış geometrisine sahip yarış bisikletleri ile yarış koşarken Micheal Matthews gibi patlayıcı gücü yüksek yarışçılar ise aero bisikletler ile sprint puanları için yarışırlar. BüyükTurlar'da 8, diğer etaplı ve tek günlük yarışlarda 7 atletle yarışan profesyonel takımlar, bünyelerindeki yarışçıların profiline göre etaplarda takıma kimin liderlik edeceğine karar verirler. Domestik olarak adlandırılan takımdaki diğer yarışçılar, takım liderini finiş çizgisine en önde getirmek için etap içinde stratejik hamleleri yapar ve lidere yardımcı olurlar. Böylece etaplar da iki kategoriye ayrılmış olur; tırmanış etapları ve düz etaplar. Tırmanış etaplarında adından da anlaşılacağı gibi yarış uzun ve dik yokuşlarda yoğunlaşır. Ancak yarışı kazanmak için sadece yokuşu en hızlı çıkmak yetmez, hızlı inmek ve düzlüklerde geri kalmadan finişe en önce varmak gerekir. Eğer yarış birden fazla etap içeriyorsa yarışın tamamında hangi takım toplam enerjisini doğru yönetmeyi başardıysa kazanmaya o kadar yakındır. Geri kalanı doğru strateji ve biraz da şansa bağlıdır. İşte bu yüzden genel klasmancılar en iyi güç aktarımı sunan en hafife ve ona uygun donanıma sahip bisikletlere ihtiyaç duyarlar. Ve o bisikletlere tırmanış bisikleti denir.
İyi bir tırmanış bisikleti nasıl olmalıdır?
Tırmanış bisikletinde hafiflik/sertlik oranı
Yol bisikleti yarışçıları kendi içinde iki farklı mücadele verir, biri rüzgara karşı kapanmak diğeri ise güç üretmek. İkisini de uzun süre en üst noktada sürdürmek yarışçının fiziksel dayanıklılığı ile ilintilidir. Hele ki bu mücadeleleri aynı anda vermek yarışçının acıyla olan imtihanıdır. Çok etaplı yarışlarda ortalama bir tırmanış etabının 200km'nin üzerinde koşuluğu düşünüldüğünde yarışçının eforuna karşılık vermek için tırmanış bisikletinin üst düzey bir hafiflik sertlik oranına sahip olması gerekir. Kadro sertliği çoğunlukla kullanılan malzemeye ve daha sonra kadronun tasarımına ve geometrisine bağlıdır. Bir bisiklet kadrosu ne kadar sert malzemeden üretilmişse pedala uygulanan kuvvete karşılık o kadar az esneyecek ve kuvveti asgari seviyede sönümleyecektir ve böylece yarışçının kuvvetini bisiklet en az kayıpla hıza dönüştürür. Başka bir deyişle sertlik bisiletin pedal verimliliğini üzerinde belirleyicidir. Pedala kuvvet uygulandığında kadronun en çok esnemeye maruz kaldığı bölüm önce orta göbek yatağıdır sonra ön ve arka maşalardır. Bu yüzden Giant yol bisikletlerinde orta göbek yatağı ve alt boru markanın MegaDrive adını verdiği teknoloji ile güçlendirilmiştir. Maşadaki esneme ise 12mm sokma miller kullanılarak en aza indirilir.
Öte yandan bir tırmanış bisikletinin sert olması tek başına yeterli değildir, uzun ve dik yokuşlara gelindiğinde bisikletin ne kadar hafif olduğu da önemlidir. Çünkü daha hafif olan bir şeyi yukarı ittirmek daha az enerji gerektirir. Tarihte ilk olarak kompak yol bisikleti geometrisi uygulanan ilk yarış bisiklet TCR, üst boruyu önden arkaya doğru aşağı yönlü eğim verilerek ön ve arka üçgenlerin küçültülmesi ile ortaya çıkmıştır. Küçülen üçgenler daha az malzeme ile ağırlıktan tasarruf sağlarken aynı zamanda kompakt kadro daha az burulma ile daha sert bir kadro seti doğurmuştur. Kompakt geometri ile sele dikmesi küçülürken sele borusunun boyu uzamış, farklı ölçülerde değiştirilebilir gidon boğazı ile bisiklete her boydan kullanıcı için en iyi fiti sağlama yeteneği kazandırılarak konforu arttırılmıştır.
Tırmanış bisikletinde hızlanma
Tırmanış bisikleti ani ataklara cevap verebilme yeteneğindeki olmalıdır. Bu yüzden kısa çeki boruları kullanılarak arka teker sele dikmesine daha yakın konumlandırılır. Tırmanış bisikletinin ön ucunda ise daha dik bir alın borusu açısı kullanılır. Böylece tırmanış bisikleti yarışçının ataklarına ani ve hassas tepkiler veren bir yarış makinesine dönüşür. Yüksek hızlarda ve virajlı hızlı inişlerde bisikletin hassas ve hızlı tepkileri yarışçı için öngörülebilir olması önemlidir. Bu teknik sürüş becerisi gerektirir.
Tırmanış bisikletinde yol tutuşu
Bir tırmanış bisikleti hızlı tırmanabildiği ölçüde hızlı inebilmelidir. Hızlı inişlerde virajları keskin alıp minimum hız kaybı ile yoluna devam edebilmelidir. Giant TCR, konik şaft borusu kullanarak bisikletin yol tutuşunu arttırır. Yol tutuşunda kadro geometrisi kadar bisikletin üzerinde hangi tip teker ve dış lastik kullanıldığı da etkilidir. Bu yüzden dokuzuncu nesilde karbon jant setine sahip TCR modelleri hookless özellikli tubeless kurulum jantlarla gelir. İç duvar genişliği daha büyük hookless jant çemberleri, lastiğin daha geniş bir alana yayılmasını sağlar ve yol tutuşunu destekler. Tubeless lastikler ise daha düşük hava basıncı ile kullanıldığından yine yol tutuşuna pozitif katkı yapar.
Tırmanış bisikletinde aero boru şekillendirme
Tırmanış bisikletleri hafif olmalıdır bu yüzden aero eklentiler ek malzeme gerektirdiğinden uzun süre tırmanış bisikletlerinde aero şekillendirme kullanılmamıştır. Ancak üretim tekniklerinde yaşanan iyileştirmeler, karbon fiber yapraklarının lazer kesim ve robotik yerleştirme metodu ve iyileştirilen hammadde, TCR'ın üzerine ek ağırlık yüklemeden aero kazanımlar edinmesine olanak tanıdı. Böylece kadro seti hafiflerken rüzgar direncine maruz kalan en stratejik bölümlerde aero şekillendirmeye gidildi. Tırmanış bisikletinde yeni bir çağ açan bu geliştirmeler neticesinde TCR, 40km/s hızla 40km'lik bir parkurda üzerinde kullanıcı, matara kafesi ve bidonlar varken rüzgar tünelinde 34 saniye daha iyi zaman vermiştir. Kadro setinin sertlikten taviz vermeden hafiflemesi, daha iyi bir hafiflik/sertlik oranını doğurmuş ve daha verimli tırmanan ve rüzgar direnci daha düşük dokuzuncu nesil TCR serinin en hızlı tırmanışçısı olarak ortaya çıkmıştır.
Tırmanış bisikleti ve konfor
Yol yarış bisikletlerinde konfor, acıya katlanabilme süresini belirleyen şeydir. Yarışçı rüzgarla mücadelesinde öne doğru uzayıp, alçalır ve hava direncine karşı kütlesini küçültmeye çalışır. Bu pozisyonu maksimum güçle pedal çevirirken korumaya çalışır. Tırmanış bisikletlerinde kadronun erişim (reach) mesafesi uzun, alın borusu kısadır. Ancak sprinterlerin safkan aero bisikletleri veya zamana karşı bisikletler dikkate alındığında bu mesafe tırmanış bisikletlerinde görece biraz daha kısadır. Bu onu aero bisikletlere göre bir miktar daha konforlu kılar. Tırmanışlar, daha iyi nefes alıp vermek ve oksijen miktarını arttırmak için göğüs kafesinin daha açık olduğu bir sürüş pozisyonu ister. Bu yüzden tırmanış sırasında yokuşçular pedala daha fazla güç aktarıp, daha iyi nefes alabildikleri konumda atağa kalkarlar. Genel klasmancılar için tırmanış, aero kazanımların etkili olmadığı, dişli oranları eşitken kimin daha uzun süre daha fazla güç ürettiğine göre yarışın sonucunu belirleyen heyecanı yüksek bölümlerdir.
Tırmanış bisikleti alırken nelere dikkat etmeliyim?
Tırmanış bisikleti satın almadan önce yeterli sürüş deneyimine sahip olup olmadığınız önemlidir. Agresif sürüş pozisyonu sağlayan geometrisi için fit bir vücut yapısına sahip olmalısınız. Başlangıçta uzun kilometreler yerine bisiklete ve tepkilerine alışana kadar 50km'yi geçmeyen sürüşler yapın. Yarışmak yerine antrenman yapmak için satın alıyor ve ya podyum hedefi olmaksızın GranFondo'lara katılmayı düşünüyorsanız vites dişli oranlarına dikkat edin. 50/34 aynakol dişlileri 11-30 veya 11-34 ruble dişlileri ile uzun ve dik sürüşlerde enerjinizi sürüş tümüne yaymanız hatta yokuşları büyük dişlilere göre daha çabuk çıkmanızı kolaylaştırabilir. Keza büyük dişlileri yokuşlarda yüksek kadansta çevirmek özellikle başlangıç ve erken orta düzey kullanıcılar için zor olabilir. Bir tırmanış bisikleti alırken, üzerinde kullanılan aynakolun krank uzunluğu, gidon boğazı, açısı ve gidon genişliği gibi ölçüler için profesyonel bisiklet mağazalarından bilgi alın. Geometri tablolarında hangi bedene hangi ölçünün uygun görüldüğü belirtilmiştir ve bu ölçüleri kontrol edin. Genelde herkesin form durumu ve anatomik yapısı birbirinden farklı olduğu için özellikle gidon genişliği, gidon boğazı ve gidon boğazı açısı gibi ölçüler kişiselleştirildiğinde daha iyi bir sürüş deneyimi ve daha yüksek performans elde edilebilir. İkinci el bir tırmanış bisikleti alıyorsanız, şaft borusunun bir önceki sahibinin istediği ölçüye göre kesilip kesilmediğine bakın ve eğer kesildiyse sizin ölçülerinize uygun olup olmadığından emin olun. Ve elbette asla size uygun olmayan bir bedende bisiklet almayın. Hangi bedenin size uygun olduğundan emin olamıyorsanız, güvenilir profesyonel bisilet mağazalarından yardım isteyin. Tubeless kurulumla gelen jant ve lastikler, patlama riskini azaltır ve sürüş konfronu arttırır. Seçiminizi tubeless kurulum gelen ve tubeless lastikleri bulunan bisikletlerden yana belirleyin. Eğer hookless janta sahip bir bisikletse üzerindeki dış lastiğin jantla uyumlu olmadığından emin olun. Giant TCR bazı modellerinde üzerinde powermetre ile birlikte gelir. Yol bisikletini ciddi yapmayı düşünüyorsanız başlangıçta powermetreli bir bisiklet edinmeniz çabuk gelişim göstermenizi sağlayabilir.
Tırmanış bisikleti aksesuarları nedir?
Bir tırmanış bisikleti kullanmaya karar verdiyseniz işe havalandırma kapasitesi yüksek kask alarak başlamalısınız. Özellikle tırmanışlarda aşırı ısınmanın önüne geçen tırmanış kaskları, hem hafif hem de çok kanallıdır. Bisikleti yüksek hızlarda kullanacağınızı düşünerek MIPS özellikli kaskları tercih edebilirsiniz. REV MIPS kasklar uygun fiyatlı seçenekleri ile ilk tercihiniz olabilir.
Kilitli pedal ve ayakkabı yol yarış bisikletinin vazgeçilmezidir. Kilitli pedal ile pedalı hem iterek hem çekerek dairesel şekilde çevirmenizi sağlarken, sürüş pozisyonunuzu sabitleyerek daha iyi güç üretmenizi ve daha sağlıklı bisiklete binmenizi sağlar. Yol yarış bisikleti kilitli pedallarımıza göz atmak için tıklayınız.
Yol yarış bisikletlerinde yüksek performans için teknik özellikli forma ve tayt seçmelisiniz. Başlangıçta fiyatları yüksek geldiği için daha ucuz kalite forma veya tayt seçilir ancak kısa sürede aradaki fark deneyimlenir ve bisiklet giyiminde teknik kumaşlara sahip forma ve taytlar birinci öncelik haline gelir. Renkli ve reflektör özellikli giyim ürünleri tercih etmeniz güvenliğiniz için önemlidir. Alman menşeli Biehler bisiklet giyimi ürünleri bizim birinci tercihimizdir.
Yol yarış bisikletinde gözlük kullanımı kask kadar önemlidir. Hem daha iyi görüş sağlar hem de göze toz, çişim, yol kenarlarından sarkan bitki dalları, hatta arı, sinek gibi böceklerin temas etmesini engeller. Sürüş güvenliğinizi arttırır.
Ayaklı Pompa yine bisikleti alırken göz ardı edilen kıymeti geç anlaşılan bir yol bisikleti elementidir. İyi yol lastiklerinin tekinin 100 USD seviyesinden satıldığı düşünüldüğünde, lastiklerinizin ömürünü uzatmak bile onu doğru hava basıncı ile kullanmanız için yeterli bir sebeptir. Göstergeli, gövdesi kuvvetli ve her iki sibop tipiyle uyumlu kaliteli bir ayaklı pompa, her sürüşten önce lastik havalarınızı kontrol etmenizi mümkün kılar. Böylece patlak riskini azaltır, lastiğin ömrünü uzatır ve sürüş kalitenizi attırırsınız. Giant ayaklı pompalara göz atmak için linki tıklayınız.
Yol yarış bisikletine tutkuyla bağlandığınızda önünüzde belirecek yeni seçenekler ve ekstra ekipmanlar potansiyel harcamalar gerektirecektir. Başlangıçta yapılan doğru yatırımlar bütçenizi verimli kullanmanızı sağlar. Herhangi bir ekipmanı daha ucuz olduğu için değil ihtiyacınıza göre seçin.
Giant TCR tırmanış bisikleti modelleri
Giant TCR serisi, Advanced SL, Advanced Pro ve Advanced olmak üzere üç kategoriye ayrılmıştır. Tüm TCR serisi aynı geometride ve aynı boru profilleri sahiptir. Ancak bu üç kategoride kullanılan malzeme ve bisikleti oluşturan donanımlar farklılaşır. Böylece bütçenize uygun seçeneklerden birini tercih edebilir ve safkan bir tırmanış bisikletine sahip olabilirsiniz.
Serinin en üst modeli TCR Advanced SL sınıfı karbon malzemeden üretilir ve entegre sele borusuna sahiptir. Advanced SL serisinin disk frenli kadroları sadece elektronik vites sistemleri ile uyumluyken, jant frenli tipleri mekanik vites sistemleri ile de uyumludur. Advanced SL hammaddesi serinin en hafif ve en sert malzemesinden üretilir. OverDrive2 ekstra konik karbon şaft borusuna sahiptir.
TCR Advanced Pro ve Advanced modelleri, Advanced sınıfı karbon malzemeden üretilir. Advanced Pro modeli karbon jantlarla birlikte gelir ve OverDrive 2 ekstra konik şaft borusuna sahiptir. Elektronik ve mekanik vites sistemleri ile uyumludur.
TCR Advanced modelleri ise serinin en uygun fiyatlı seçeneklerinin sunulduğu, alüminyum jant seti ve alüminyum bileşenlerle gelir. Hem elektronik hem de mekanik vites sistemleri ile uyumludur. OverDrive konik şaft borusuna sahiptir.
Bu üç kategori kendi içinde donanımlarına göre 0'dan 3 e kadar numaralandırılır. 0 en üst segment donanıma sahip olan bisikletleri, 3 ise kategorisinin en ekonomik donanımına sahip bisikletleri ifade eder.
Giant TCR tırmanış bisikleti fiyatları
Giant TCR tırmanış bisikletleri TCR Advanced 3 Disc modeli ile 2900 USD'den başlar ve serinin en üst modeli TCR Advanced SL Disc 0 modeli 12.200 USD fiyatla satışa sunulur. Üzerindeki ekipmanlara göre fiyat aralığı belirlenir.
Giant TCR tırmanış bisikleti tavsiyesi
TCR Advanced SL Disc modeliniş profesyonel yarışçılar için öneriyoruz. Hafiflik ve sertliğini henüz ilk birkaç pedal çevriminde hissettirir. Ancak fiyatı yüksektir.
Amatör yarışçılar için önerimiz TCR Advanced Pro Disc modelleridir. 5500 USD'de ile 7000 USD arasında fiyatlanan TCR Advanced Pro Disc modelleri ile karbon jantlı, disk frenli modelleri tercih ederek yüksek fiyat/performans seviyesinde safkan bir yol yarış bisikletine ulaşabilirsiniz.
Yarış bisiletine başlangıç aşamasındaysınız ve hedefinizde bol tırmanışlı antrenmanlar varsa, henüz ne kadar bütçe ayıracağınızdan emin değilseniz Shimano 105 hidrolik setli TCR Advanced Disc 2 modeli tırmanış bisikleti için güzel bir başlangıç olacaktır.