Giant, Burrows’un TCR tasarımını tam da markanın karmaşık karbon üretim sürecini tamamladığı dönemde geliştirme şansına sahip olmuştu.
Huang, “Karbon elyaf ve reçine araştırmaları, CAE (bilgisayar destekli mühendislik), analizi, laminasyon ve şekillendirme teknolojisi dahil olmak üzere karbon teknolojilerimizin temelini sıfırdan oluşturuyorduk" diyor. "1997'de ful karbon bir dağ bisikleti kadro seti olan MCM'yi ürettik, ancak TCR için gerekli ağırlık ve güç standartlarını karşılamak için önce monokok ön üçgeni geliştirmek gerekiyordu ve bunun için beş yıl daha harcadık."
O zamandan beri, güncellemeler daha kademeli hale geldi, ancak yine de TCR’ın ana tasarımı hep korundu. Ağırlığı azaltmak ve konforu artırmak için 2004 yılında entegre sele borusu sisteme dahil edilirken, pedal çevirme sertliğini iyileştirmek için 2008 güncellemesinde 86mm press-fit orta göbek yer aldı.
2012 TCR, yol tutuş hassasiyetini artırmak amacıyla Giant'ın OverDrive 2 büyük boyutlu konik şaft borusuna geçildi. 2015'te kadro seti ve bileşenleri tek bir sistem olarak ele alındı, böylece TCR sadece kadro seti olarak değil bir bisiklet olarak daha iyi performans gösterdi ve Giant, uzman markalara rakip olmaya çalışan kendi bileşenleri üzerinde çok çalıştı. Aynı zamanda 2016 yılında disk frenli ilk yarış bisikletlerinden biriydi. Şimdiys dokuzuncu neslini yaşıyor.
Huang, "En yeni TCR’ın yapısı, karbon malzemenin lazerle kesilmesi ve yerleştirme sürecinin belirli bölümlerinin robotik otomasyonu gibi süreçleri içeriyor" diyor. ‘Bu, hassasiyeti artırır ve gereksiz malzemeyi azaltır. Sonuç olarak sertliği korurken ağırlığı azaltır ve aerodinamik verimliliğe yardımcı olacak tasarım ipuçlarını birleştirir.'
Pek çok konuda, Giant'ın TCR'ı, bisiklet tasarımında ileriye doğru bir adım olarak görülmeye devam eden yeni özellikleri bir araya getiren ilk model oldu. Orijinal TCR oyunu değiştirmişti ve halefi her biri onun önünde kalmanın bir yolunu buldu.
TCR tarihine genel bakış
1997
İlk TCR piyasaya çıkıyor. S, M ve L olmak üzere üç kadro boyunda üretiliyor. Açısı ayarlanabilir üç farklı uzunlukta gidon boğazı seçeneklerine sahip.
1998
İspanyol takım Team Once, TCR’u Fransa Turu’nda ilk kez kullanıyor. Giant bu bisikletin aynısını Campagnolo Record setli olarak satışa sunuyor.
2000
Giant, TCR’ın kokpitinde daha çağdaş tasarıma sahip 1 inçlik dişsiz furş takımını kullanmaya başlıyor.
2002
Full karbon TCR, Fransa Turu’nda ilk kez koşuyor. Once-Eroski takım klasmanını kazanırken, Joseba Beloki Lance Armstrong’un arkasından genel klasmanda ikinci oluyor.
2004
Üçüncü nesil TCR, entegre sele borusuna sahip. Fransa Turu’nda T-Mobile takımı ile yarışıyor. Takım kendi klasmanında üç yıl üst üste Fransa Turu’nu kazanıyor.
2005
Entegre sele borusuna sahip TCR ilk kez satışa sunuluyor ve şimdiye kadar ilk kez beş farklı kadro boyuna sahip sunuluyor. (S, M, ML, L ve XL)
2008
Beşinci nesil TCR Advanced SL press-fit orta göbek dahil birçok yeni özelliklere kavuşuyor. Mark Cavendish Fransa Turu’nda TCR’ıyla dört etap galibiyetine imza atıyor.
2009
Rabobank takımından Denis Menchov, TCR Advanced SL bisikleti ile İtalya Turu’nu kazanıyor.
2012
Altıcı nesil TCR, Rabobank ile ilk Fransa Turu’nu koşuyor. Yol tutuşunu arttıran konik OverDrive şaft borusuna geçiliyor.
2015
Yedinci nesil TCR, Fransa Turu’na Giant-Alpecin takımı ile çıkıyor ve Simon Geschke 17. etabı kazanıyor.
2016
Sekizinci nesil TCR' disk frene geçilen ilk jenerasyon oluyor.
2017
Team Sunweb’ten Tom Dumoulin İtalya Turu’nu TCR bisikleti ile kazanıyor, Sunweb takım klasmanı ve puan klasmanında Fransa Turu’nu kazanıyor.
2019
Dokuzuncu neslin ilk prototipi CCC takımı ile pro-pelotonda test ediliyor. Bu yarışlara 2019 Dünya Yol Yarış Şampiyonası da dahildir.
2020
Dokuncu nesil TCR Advanced SL tanıtılıyor. Lazer kesim ve karbon katmanlarının robotik yerleştirimi, aerodinamike eklentilere rağmen hafiflik/sertlik oranını iyileştiriyor.
Bu makale İngiliz Cyclist UK dergisinde yayınlanmıştır. Sam Challis tarafından kaleme alınmıştır. Kaynak: www.cyclist.co.uk