Cycling Weekly | Cadex AR 35 Disc Tekerseti İncelemesi

16-10-2022 23:58
Cycling Weekly | Cadex AR 35 Disc Tekerseti İncelemesi



Bisikletçiler, farklı tip bisikletler üzerinde kimin daha hızlı olduğunu anlamaya çalıştığı günlerden bu yana gravel konsepti büyük bir yol kat etti. Şimdi drop-bar bisikletleri ile doğayı keşfetmek için süren çok kullanıcı var ve artık UCI da gravel yarışlarını resmi olarak tanıyor. Gravel bisiklet dünyasında ana akım haline geldi diyebiliriz ve bu, yeni ve daha iyi ekipman seçeneklerinin artığı anlamına geliyor.

Jant setleri hep geçerli olduğu gibi yeni bir bisikleti iyileştirmenin ve onu tam da istediğiniz gibi yapmanın en iyi yolu olmaya devam ediyor ve aynı etik, gravel disiplininde de geçerli. Son birkaç ayda Cadex AR 35 Disk gravel jantları elimizden gelen en kötü koşullarda denedik ve şimdi onlar hakkında konuşmaya hazırız.




Cadex Gravel Jantı | Tasarım ve Estetistik

Yeni Cadex AR 35 Disc tasarımını, Cadex serisindeki diğer jantların bir evrimi olarak düşünebilirsiniz. Giant'ın Cadex markasını yeniden tanıtmasının üzerinden sadece birkaç yıl geçti ve ürün portföyü hedeflenen şekilde genişlemeye devam ediyor. Her yeni ürün, bir öncekinin üzerine inşa ediliyor ve Cadex, yol disiplininden gravel disiplinine sıçrarken bile ürün geliştirme yöntemine sadık kalıyor.

Görsel olarak ele aldığımızda yeni jantlar serideki diğer jantlarla neredeyse tamamen aynı. Grafik veya kapsamlı tasarım detayları yok. Bunun yerine, ham karbon mat yüzey karşımızda. Marka adı, kontrast oluşturan parlak siyah rengiyle öne çıkıyor. Tek ayrıntı, sibop deliğini gösteren küçük bir "C" logosu. Cadex AR 35 Disc gravel jant setini yol lastiklerine saracak olsaydınız, onları Cadex 36 Disc yol jant seti ile karıştırdığınız için kimse sizi suçlamazdı.

Markanın yol jantları ile benzerliği jantın hookless (kancasız) yapısı ile devam ediyor. Geleneksel kancalı jantlarda, karbon çemberin üzerindeki çengelli yapı, ona kayda değer bir ağırlık katar ve Cadex, ağırlık azaltma konusunda dikkatleri üzerine çekiyor. Bu küçük bir ayrıntı ancak kancalı sistemde çemberin yeterince güçlü olması için ekstra malzeme kullanılması gerekir. Hookless yapıyla bu sorunu ortadan kaldırmak, aynı zamanda daha güçlü olan daha hafif bir janta izin verir.

Hookless yapının dezavantajı, tubeless (iç lastiksiz) bir uygulamada lastiğin jantdan ayrılmasının daha olası olmasıdır. Ancak Cadex bu riski alacak bir marka değil. Bu yüzden onaylanmış lastik listesi ve test yöntemleri ile sonuçlarını yayınlıyor. Cadex AR 35 Disc gravel jantları lastik seçiminde çok daha az sınırlama sunuyor. Daha geniş lastikler ve daha düşük basınçlar daha iyi uyumluluk anlamına geliyor. 28-45 mm genişliğe sahip lastiklerin çoğu 25 mm iç genişliğe sahip bu hookless jantlara uyum sağlıyor. İyi bir jantta teller, Cadex'in mevcut teknolojisini ikiye katladığı başka bir alan.

Jant teli, küçük değişikliklerin büyük sonuçlar doğurduğu en bariz ekipmandır. Yeni bir tel tasarımı ile ağırlıktan azıcık tasarruf etmek bile jant setinin toplam ağırlığını azaltma potansiyeline sahiptir. Cadex'in diğer markalardan ayrıldığı nokta işte bu karbon jant tellerinin tasarımından geçiyor. Marka, jant tellerini, yapıştırıcı kullanmaksızın karbon janta mekanik bir yöntemle bağlantı yapmış. Mevcut

Cadex jantlarından farklılık görmeye başladığınız yer ise jant göbekleri. Cadex AR 35 Disc’te yeni olan şey centerlock R2-C60 göbekler. Ön göbekte tasarımdaki farklılık, dayanıklılık üzerine inşa edilmiş ancak ön göbekler doğal olarak basittir. Asıl büyük geliştirme ise arka göbeklerde.

SRAM XDR, Shimano HG ve Campagnolo N3W seçeneklerinde bulunan göbek tasarımları tamamen farklı değiller ve bu bazı inovasyonları beraberinde getiriyor. Hem yol seçenekleri hem de 35 AR Disc grave jant, az sayıda parçaya sahip cırcır (ratchet) tipi göbek kullanıyor. Freehub, ruble çıkarıldığında bir çekme hareketi ile kolayca sökülüyor. İçeride, göbek kabuğunda sabit duran bir iç racthet dişlisine karşılık dış ratchet dişlisini göbeğe sabitleyen bir yay bulunuyor. Daha hızlı tepki, daha hızlı kavrama, daha düşük sürtünme ve daha iyi verimlilik sunan yeni tasarım, hem yayın tasarımını hem de diş sayısında inovasyon yapmış.

Dış ratchet dişlisini iç ratchet dişlisine karşı tutmaktan sorumlu olan şey küçük bir yay. Eski yol göbeği tasarımı ve benzer DT Swiss tasarımı, yuvarlak sarmal bir yay kullanırken, Cadex 35 AR Disc, yayı düz tasarlamış. Bu tasarıma geçmek, yayın doğal hareket düzleminin hem dikey hem de yatay olmasındansa tamamen dikey olmasını sağlıyor. Yay, göbeğin kabuğuna doğru ittiği için boşa enerji harcanmaz ve daha az bozulma olasılığı sağlar. Ratchet dişlileri de bir tasarım değişikliğine uğramış. Eski tip göbek, 36 dişli ratchet kullanıyordu. R2-C60 göbekte 60 dişli bir tasarıma geçilmiş. Bu markaya göre verimliliği artırıyor ve daha hızlı tepki sağlıyor.

 

Cadex Gravel Jantı | Performans

Kendi bisikletimde yıllardır Cadex jant seti kullanıyorum. Test için başka jantler elime geçtikten sonra da kişisel tercihim olarak hep yine Cadex’e geri döndüğümü söylemeliyim. Şimdi Cadex AR 35 Disc’i test ederken daha fazla ayrıntıya derinlemesine odaklandım ve eski Cadex jant setlerimle yeni Cadex AR 35 gravel jant setindeki geliştirmeleri daha iyi karşılaştırma fırsatı buldum. Göbek tasarımın ne kadar basit olduğu inanılmaz.

Göbeği açtığınızda, ona kilitlenen bir ratchet dişlisi, ardından freehub ile göbeğin geri kalanı arasında arayüz oluşturan hareketli bir parça ve hepsini yerli yerinde tutan bir yay var. Bu yay, kendisini freehub gövdesine kilitlediği ve yalnızca bir hareket düzleminde hareket eden bir tasarıma sahip olduğundan bozulma şansı minimize edilmiştir. Ayrıca hookless (kancasız) jantların gücünü test etme fırsatım da oldu. Bir inişin sonunda, 49km/s hızla tren raylarından geçtim ve elbette anında pişman oldum. Lastik, damak kısmından parmağım kadar açıldı ve basıncını kaybetti.

Yine de gravel jantım tamamen hasarsız kaldı ve yoldaki kir ve iri taşlarla başa çıkma yeteneğine de tamamen güveniyorum. 36 dişten 60 dişli göbeğe geçiş hoş bir ses çıkarsa da, aralarındaki farkı anlayamadım. Eski tasarım hızlıydı ve yenisi de öyle. Dinamik Dengeli Bağlantı (DBL) teknolojisinin ne fark yarattığını hissedebildiğimi söyleyemesem de, jantın canlı ve duyarlı olduğunu onaylayabilirim. Cadex AR 35 Disc gravel jant seti, gravel yarış jantı olarak birinci sınıf bir seçenek. 1.270 g ağırlığıyla inanılmaz derecede hafif -tırmanışa özgü bir yol jantıi için bile- bu nedenle 25 mm iç genişliğe sahip 35 mm profilindeki bir gravel jantında bu hafifliği görmek inanılmaz.

Tüm bunlar onu bir yarış canavarı gibi gösterebilir, ancak kış sezonu boyunca onu sürdüm ve dayanıklılıklarına kefil olabilirim. Cadex AR 35 Disc gravel jant setiyle yaklaşık 2400km yaptım. Bol yağmur ve çamur içinde. Şiddetli yağmurda asfaltta yapılan bir sürüş bile bir bisikleti oldukça kirletir, özellikle göbekleri. Cadex göbeklerinin bir araya gelme şekline ve seramik rulmanlarını düşününce göbeğe kirli su girmesi bir sorun olabilir gibi görünüyor, ancak bunca zaman boyunca onları neredeyse hiç yıkamadım. Kesinlikle onları söküp temizlemedim veya yeniden greslemedim. Tek bir sorun yaşatmadan bana sadık bir arkadaş oldular. Bundan fazlasını isteyemem.

Cadex Gravel Jantı | Görüş

Cadex AR 35 Disc gravel jantleri seti, mükemmel bir gravel yarış jantının tüm özelliklerine sahip. İnanılmaz derecede hafif ve hızlı tepki veriyor. Kancasız tasarım, lastiği verimlilik için mümkün olan en iyi şekle sokuyor ve seramik rulmanlar ve göbek tasarımı, hızlı güç aktarımına ve düzgün yuvarlanmaya katkıda bulunuyor. İşin teknik boyutunu bir kenara bırakırsak, kullanıcı deneyimi olarak göbekler kire ve suya karşı dayanıklı. Cadex AR 35 Disc gravel jantı sadece hızlı ve hafif bir jant değil, aynı zamanda güçlü bir jant!

Kaynak: @CYCLING NEWS

 

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.