Sele boyu nasıl ayarlanır?

13-12-2023 16:46
Sele boyu nasıl ayarlanır?



BİSİKLETTE SELE BOYU NASIL AYARLANIR

BikeRadar'dan Thomas McDaniel, bisiklette sele ayarınızı en doğru şekilde nasıl ayarlayacağınıza dair bir kılavuz yayınladı. Bu rehber makale sayesinde selenizin hem yüksekliğini hem ileri/geri hem de eğimini nasıl belirleyeceğiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Sele yüksekliğinizi değiştirmek, fitiniz için yapabileceğiniz en önemli ayardır. Bu kılavuzda, selenin ileri/geri konumunun ve eğiminin nasıl ayarlanacağı da dahil olmak üzere, bir bisiklette doğru sele yüksekliğini nasıl bulacağınızı da açıklayacağız.

Bu kılavuz bir yol bisikleti için sele yüksekliğini ayarlamaya odaklanırken, dağ bisikletleri, hibritler ve gravel bisikletleri için de aynı şekilde geçerlidir.

Seleniz doğru yükseklikte olduğunda ve doğru ileri/geri pozisyona ve eğime sahip olduğunda, rahat ve verimli bir sürüşe sahip olursunuz. Aksi takdirde rahatsızlık veya daha kötüsü yaralanma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bisiklet sürmenin neden olduğu en yaygın ağrı türlerinin çoğu yanlış sele yüksekliği ile bağlantılıdır.

Herhangi bir şey yapmadan önce başlangıç pozisyonunuzu kayıt altına almak iyi bir uygulamadır. Gelecekte, özellikle de yaptığınız herhangi bir değişikliğin işinize yaramadığını fark ederseniz ayarlarınızı ilk konumuna almanıza yarayacaktır - eski pozisyonunuzu not ederek, başlangıç noktanıza hızlı bir şekilde geri dönebilirsiniz. Sele yüksekliğine ek olarak, selenin ileri/geri pozisyonunu ve sele eğimini de göz önünde bulundurmanız gerekir.

Bisiklette Sele Boyu


Bisikletinizin sele yüksekliğini nasıl ölçersiniz?

Selenizin yatay uzunluğunu önden arkaya doğru ölçün ve bir orta nokta bulun. Bu noktayı sele üzerinde işaretleyin. Selenizin orta üst kısmından başlamak için mezuranızı kullanın ve orta göbeğin ortasına kadar düz bir çizgide ölçün. En yakın milimetreye kadar kaydedin (örneğin 764 mm).

Bisikletinizde selenin ileri/geri pozisyonu nasıl belirlenir?

Bisikletinizi sabit bir duracak şekilde bir duvara yaslayın. Her iki durumda da bisikletin dikey olarak zemine ve yatay olarak duvara dik olduğundan emin olun. Burada bir trainer veya park standı kullanabilirsiniz.

Birinci ölçüm için duvardan orta göbeğe kadar ölçün. İkinci ölçüm için duvardan selenin ucuna kadar ölçün. Sele ileri/geri pozisyonunu hesaplamak için birinci ölçümü ikinci ölçümden çıkarın.

Bisikletinizde sele eğimi nasıl belirlenir?

Sele yüzeyleri farklı tasarımlara sahip olduğundan, en iyisi genel sele eğimini ölçmektir. Selenin üzerine bir tahta parçası yerleştirin ve genel sele eğimini bulmak için akıllı telefonunuzu veya eğim ölçerinizi kullanın. Bir derecenin en yakın onda birine kadar ölçün.


BİSİKLETİNİZDE MÜKEMMEL SELE YÜKSEKLİĞİNİ NASIL ELDE EDERSİNİZ?

Bu üç ölçümü de yaptıktan sonra artık yeni ayarları yapmaya başlayabilirsiniz.

Topuk Yöntemi ile sele yüksekliğinin belirlenmesi

'Topuk yöntemi' temel yüksekliği belirlemenin çok hızlı bir yoludur. Bu işlem bir kapı aralığında ya da daha iyisi sabit bir trainera bağlanmış bisikletle yapılabilir.

Bisiklete atlayın ve sürmeyi planladığınız ayakkabıyla topuğunuzu pedala yerleştirin. Pedalı yavaşça ileri veya geri çevirin. Sele çok yüksekse, kalçalarınızı bir yandan diğer yana sallamak zorunda kalmadan veya aşırı uzanmadan yumuşak bir şekilde pedal çeviremezsiniz. Bu ileri geri hareket durana kadar selenizi her seferinde bir ila iki santimetre aşağı indirin.

Tersine, sorunsuz bir şekilde pedal çeviriyorsanız, pedallara uzanmaya başlayana kadar her seferinde birkaç santimetre yukarı çıkmayı deneyin. Ardından, pedal vuruşunun alt kısmında gerilmeniz gerekmeyene kadar selenizi aşağı indirin.

Akıllı telefon kameranızı kullanarak sele yüksekliğinin belirlenmesi

Sele yüksekliğinizi belirlemek için bir akıllı telefon kamerası kullanabilir, birinden sizi pedal çevrirken filme almasını veya fotoğrafını çekmesini isteyebilirsiniz.

Amaç, dizinizde ne kadar bükülme olduğunu kaydetmektir. Bu yöntemi bisikletiniz turbo trainer'dayken veya destek için bir elinizi duvara dayayarak deneyebilirsiniz. Başlamak için, ayağınızı bisiklet sürerken yaptığınız gibi pedala koymayı deneyin.

Kilitli pedal kullanıyorsanız, o zaman devam edin. Düz pedallarla sürmeyi tercih ediyorsanız, ayağınızın yaklaşık üçte birini pedal aksının önüne ve üçte ikisini arkasına koyun.

Tam uzatmada (saat altıdan ziyade saat beş gibi) 30 ila 40 derece diz bükülmesi genel olarak kabul edilen aralıktır. Görüntüler dizinizi 30 dereceden daha az bir açıda gösteriyorsa, sele yüksekliği muhtemelen biraz düşüktür. Dizinizin ön kısmında gerginlik hissediyor olabilirsiniz ya da sadece quadriceps kaslarınız büyük miktarda çalışıyor olabilir.

Görüntüler dizinizi 40 dereceden daha büyük bir açıda gösteriyorsa, sele muhtemelen çok yüksektir. Eğer öyleyse, belinizde sıkıcı bir ağrı hissedebilirsiniz.

Yumuşak ve dengeli hissettiren bir şey bulana kadar selenizin yüksekliğini ayarlamaya devam edin. Şimdi bisikletinizi birkaç kısa tur için dışarı çıkarın. Gerekirse anında ayarlamalar yapmak için alyan anahtarlarınızı veya çok amaçlı bir el aletini yanınıza alın.

FORMÜL KULLANARAK SELE BOYUNU AYARLAMAK

Sele yüksekliğini bulmak için genellikle iç bacak boyu ölçümünüze dayalı iki formül kullanılır. LeMond Yöntemi, milimetre cinsinden iç bacak boyu ölçümünüzü 0,883 ile çarpar. Bu sayı, selenizin üst kısmı ile bisikletinizin orta göbeği merkezi arasındaki mesafedir. Ancak bu yöntem aynakolunuzun uzunluğunu hesaba katmaz.

Hamley Yöntemini kullanmak için, iç bacak boyu ölçümünüzü 1,09 ile çarpın. Bu rakam, selenizin üst merkez kısmı ile saat 6 pozisyonundayken pedal aksı arasındaki mesafeyi gösterir.

BİSİKLETİNİZDE MÜKEMMEL SELE EĞİMİNİ NASIL ELDE EDERSİNİZ?

Seleniz oturma kemiklerinizi (ischial tuberosities) uygun şekilde desteklemelidir.

Selenizde otururken, kalçanızın tabanındaki kemikler üzerinde baskı hissetmiyorsanız, bunun iki nedeni olabilir: Sele şekliniz veya genişliğiniz anatomik yapınıza uymuyorsa selenin eğimi, oturma kemiklerinizin sizi desteklemesini sağlamaz.

İlk senaryoda, bisiklet selenizin sizin için doğru olup olmadığını kendiniz kontrol edebilirsiniz. Eğer doğru seleye sahipseniz, pelvise nerede basınç uygulandığını belirleyen sele eğimi nerede yanlış yaptığınızı anlatabilir.

Selenin ön kısmı çok yüksekse, oturma kemiklerinin destek sağlaması imkansız olmasa da zorlaşır. Tersine, eğer sele ön tarafta çok alçaksa, oturma kemikleriniz sizi destekleyebilir. Ancak öne doğru kayacak ve ardından ellerinize çok fazla baskı uygulayacaksınız.

Sele eğimini belirlemek için bir tahta parçası ve dijital bir eğim ölçer (veya akıllı telefon seviye uygulaması) kullanın. Not alın. Bisikletinizin düz olduğundan emin olun ya da değilse bu durumu hesaba katın. Şimdi kalçanızı en iyi hangi açının desteklediğini görmek için selenin eğimini değiştirmeyi deneyin.

Çoğu sele sıfır ila altı derece aralığındadır. Ve selenin sizin için en iyi eğimini bulmak deneme yanılma yöntemini kullanmaktan geçer.

 SELE YÜKSEKLİĞİMİN DOĞRU OLDUĞUNDAN NASIL EMİN OLABİLİRİM?

Doğru sele yüksekliği aşağıdakilerle sonuçlanmalıdır:

Ayak parmağı aşırı derecede aşağı veya topuk aşırı derecede aşağı konumlanmayan düz bir ayak  pozisyonu.
Bir yandan diğer yana sallanmayan dengeli bir pelvis. Eğer bu gerçekleşiyorsa, muhtemelen seleniz çok yüksektir.
Tutarlı bir sele konumu. Eğer bir sele yanlış yükseklikte ise, biniciler genellikle sele üzerinde öne ve arkaya kayacaktır.
Pedal çevriminin alt kısmında pedalla teması kaybetme hissinin olmadığı yumuşak bir pedal teması.
Özellikle dizde minimal rahatsızlık.
Kaslarınız üzerinde eşit bir yük.

Selenizin yüksekliğini ayarlayarak bu sonuçları elde edemiyorsanız, gidonunuzun doğru yükseklikte olup olmadığını veya doğru kal pozisyonuna sahip olup olmadığınızı gözden geçirmelisiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.